Lisätietoa rintasyövästä ja rinnan poistosta

Naisen luonnollinen rinta on pyöreä ja pehmeä. Se koostuu useasta rasvakudoskerroksesta, rintarauhasista ja rintatiehyistä. Rinnassa on noin 15–20 rintarauhasta, joita rintatiehyet yhdistävät toisiinsa. Rintarauhasten (lobulusten) tehtävä on tuottaa maitoa. Imetettäessä maito kulkee rintatiehyitä (duktuksia) pitkin nänniin. Rinnassa on myös imusuonia. Imuneste kulkee rinnasta imusuonia pitkin imusolmukkeisiin. Imusolmukkeita on rinnan lähellä muunmuassa kainalossa ja soliskuopassa. Rintojen koko ja ulkonäkö ovat jokaisella naisella hyvin yksilölliset. Rinnat ovat harvemmin keskenään täysin symmetriset. Ne voivat olla pienet tai niin isot, että niiden paino aiheuttaa niskan ja hartiaseudun kipeytymistä.

Rintasyöpä

Noin 75 % kaikista rintarauhaseen liittyvistä ongelmista on hyvänlaatuisia. Rintasyöpä on kuitenkin yksi yleisimmistä syöpämuodoista. Sen syitä tai ehkäisymenetelmiä ei toistaiseksi tunneta. Hormonaalisilla tekijöillä, esimerkiksi varhaisella kuukautisten alkamisiällä tai myöhään alkavilla vaihdevuosilla katsotaan olevan kuitenkin rintasyövälle altistava vaikutus. Viimeaikaisten tutkimusten tuloksena on myös pystytty toteamaan, että joissakin tapauksissa rintasyöpää voidaan pitää perinnöllisenä sairautena.

Rintasyövän riski lisääntyy iän myötä. Suomen syöpärekisterin tietojen mukaan noin puolet vuosittain todetuista rintasyöpätapauksista diagnosoidaan yli 60-vuotiailla naisilla. Hoitomenetelmien kehittyminen sekä syövän varhainen toteaminen mammografiaseulonnan ja rintojen säännöllisen tunnustelemisen avulla ovat parantaneet rintasyövästä selviämisen ennustetta. Säännöllistä liikuntaa ja ylipainon välttämistä pidetään myös rintasyövän ennaltaehkäisemisen kannalta hyödyllisinä.

Rintasyövän yleisimmät muodot

Rintasyövän yleisimmät muodot jaetaan duktuaaliseen eli tiehytperäiseen tai lobulaariseen eli rauhasperäiseen muotoon sen perusteella, mistä rinnan osasta syöpäsolut ovat saaneet alkunsa.

Rintasyövän tavallisin muoto on tiehytperäinen syöpä. Siinä syöpäsolut tunkeutuvat rintatiehyen sisältä ympäröivään kudokseen. Jos syöpäsolut eivät ole levinneet rintatiehyiden ulkopuolelle, vaan rajoittuvat tiehyen sisälle, tilannetta ei pidetä varsinaisena rintasyöpänä vaan se luokitellaan rintasyövän esiasteeksi.

Toiseksi yleisin rintasyöpätyyppi on rauhasperäinen rintasyöpä. Se todetaan tiehytperäistä syöpää useammin molemmissa rinnoissa. Rauhasperäisen syövän alkavaa muotoa ei pidetä varsinaisesti syöpänä, vaan rintasyövän vaaratekijänä. Myös rauhasperäinen rintasyöpä voi levitä muualle elimistöön. Yllämainittujen lisäksi rintasyövästä on muitakin harvinaisempia muotoja.

Rinnassa tuntuva kyhmy, nännistä erittyvä neste, rintarauhasen punotus ja turvotus, nänninpihan ihottuma tai nännin sisään vetäytyminen lyhyessä ajassa ovat oireita, jotka kannattaa tutkituttaa lääkärillä viipymättä.

Rintasyövän hoito

Rintasyöpää hoidetaan esimerkiksi sädehoidolla, lääkkeillä (solunsalpaajilla), hormoneilla tai vasta-ainehoidolla. Ensisijainen ja yleisin hoitomenetelmä on leikkaus, jonka tavoitteena on poistaa rinnan ja kainalon alueen syöpäsolut.

Rintaa säästävä leikkaus

Jos leikkauksessa poistetaan vain osa rinnasta, puhutaan rintaa säästävästä leikkauksesta. Tällöin tavoitteena on poistaa rinnassa olevan kasvaimen lisäksi kaikki sen ympäristössä mahdollisesti olevat yksittäiset syöpäsolut. Tämän takia kasvaimen läheisyydestä poistetaan myös tervettä kudosta imusolmukkeineen.

Rinnan poisto

Koko rinta joudutaan poistamaan, mikäli kasvain on iso tai rinnasta löytyy useampia samanaikaisia syöpäkasvaimia. Kasvaimen poiston yhteydessä tutkitaan vartijaimusolmukkeet (imusolmukkeet, joihin imuneste kulkeutuu rinnasta ensimmäiseksi). Niiden tila kuvaa koko kainaloimusolmukealueen tilannetta. Jos tulokset ovat puhtaat, vältetään koko kainalon tyhjennys. Mikäli kainalon imusolmukkeet joudutaan poistamaan, osalla potilaista lisääntyy riski, että yläraaja turpoaa. Tämä johtuu siitä, että imusolmukkeiden poiston seurauksena yläraajan imunestekierto häiriintyy.

Lue lisää: Yleistä lääkinnällisestä kompressioterapiasta