Erikoisproteesit

 

SOLEUSPROTEORILLA TEHTYJÄ UUSIA INNOVAATIOITA SILIKONIMATERIAALISTA

Jerryn datasormi

Vuosi sitten riihimäkeläinen Jerry Jalava joutui peurakolariin, jossa hän menetti vasemman kätensä nimettömän sormen. Nyt mies on maailmankuulu, sillä hän keksi pistää sormiproteesiinsa muistitikun. Kun hän haluaa tallentaa sormeensa dataa, hän tökkää sen tietokoneen USB-porttiin.

Jokunen vuosi sitten kirjoitin tässä lehdessä australialaisesta performanssitaiteilijasta Stelarcista (stelarc.va.com.au), joka on jo 1960-luvun lopulta lähtien tutkinut ihmisen kehon ja teknologian yhdistämistä töissään. Eräässä performanssissaan Stelarc asensi itseensä robottikäden, jota ohjaavat eri puolilta kehoa otettavat sähköiset signaalit.

Tapasin Stelarcin kerran vuosia sitten, ja hän kertoi silloin uskovansa, että ihmisen ja teknologian raja alkaa liueta niin, että tulee luontevaksi esimerkiksi lisätä ihmiseen elektroniikkaa.

Olimme samaa mieltä siitä, että se alkaa erilaisten ruumiinvammojen kompensoimisesta. Sitten vähitellen terveet alkavat tehdä samaa. Alakulttuureista, joissa arvostetaan tatuointien ja lävistysten estetiikkaa, on lyhyt askel kehoelektroniikkaan. Miten kätevää olisikaan myöhään illalla kotiin tullessa ja oven avaimenreikää etsiessä, jos silmän yläpuolella olisi ledivalo.

Jerryn datasormen maailmalla saama valtava huomio kertoo siitä, että yhä useampi valtavirran ajattelija flirttailee näiden visioiden kanssa. Aika kypsyy kohti transhumanismia. Suomen Transhumanistiliiton peruskirjan mukaan (transhumanismi.org): ”Transhumanismiin sisältyy kaikkien tietoisten olentojen hyvinvoinnin kunnioitus riippumatta siitä, ovatko kyseiset olennot ihmisiä, muita biologispohjaisia olentoja vai enemmän tai vähemmän teknologiapohjaisia olentoja.” Tässä valmistetaan jo tietä Bladerunner-elokuvan androideille. Niihin on vielä matkaa, mutta asiaa kannattaa jo harjoitella olemalla kohtelias kännykälle, tietokoneelle, sähköiselle ruohonleikkurille ja autonavigaattorille.

Lähde TMTekniikan Maailma 8/09

 


Sormensa menettänyt motoristi teki proteesistaan muistitikun

Riihimäki
Moottoripyöräonnettomuudessa nimettömänsä menettänyt riihimäkeläinen ohjelmistosuunnittelija Jerry Jalava keksi tehdä sormiproteesistaan muistitikun. Silikonisormessa on nyt 2gigan usb-muisti. Sormessa kulkevat mukana Jalavan työssään tarvitsemat ohjelmistot ja Jalavan työkseen kehittelemä asiakashallintajärjestelmä.


Jalava miettii myös RFID-sirun asentamista sormeen. Silloin tietokone tunnistaisi omistajansa langattomasti ja kirjautuisi automaattisesti verkkoon. Usb-sormesta on noussut pienimuotoinen kohu sekä nettimaailmassa että reaalimaailmassa. Netissä ihmetellään, miten Jalava pystyy työskentelemään sormi kiinni tietokoneen usb-portissa.

Discovery Channel on jo ehtinyt haastattelemaan riihimäkeläisen, kolumbialaisen radioaseman haastattelusta hän kieltäytyi. Jalava on hämillään julkisuudesta, sillä sen hankkiminen ei ollut hänen tarkoituksensa. Koko idea oli vain harmittomaksi tarkoitettu vitsi. Hyvää ideassa on se, että usb-sormi pysyy tallessa.

Sormi muuttui muistitikuksi

Moottoripyöräonnettomuudessa nimettömänsä menettänyt riihimäkeläinen ohjelmistosuunnittelija Jerry Jalava keksi tehdä tekosormestaan usb-muistitikun. Jalava ei tiedä, mistä idea oikein kumpusi. Ajatus oli alun perin jonkinlainen vitsi, mutta nyt keksintöä hämmästellään ympäri maailmaa.

Netissä jutut ja kuvat leviävät vauhdilla. Discovery Channel on haastatellut miehen, mutta kolumbialaisen radioyhtiön haastattelupyynnön hän torjui. Siitä ei varmasti olisi tullut muuta kuin sekaannusta. Kolumbialaisten lähettämä viesti oli niin huonoa englantia, että jutun teosta ei luultavasti olisi tullut mitään, Jalava miettii. Julkisuus hämmentää Jalavaa, sillä sen hankkiminen ei ollut hänen tarkoituksensa. Hänen kaverinsa laittoi sormesta pienen sisäpiirin jutun nettiblogiin, ja siitä vyöry lähti liikkeelle.

Maailman ensimmäisen USB- sormen kapasiteetti on kaksi gigaa. Jalava ei kehitystyössä miettinyt kapasiteettia sen suuremmin. Käsille sattunut kaksigigainen vain oli rakenteeltaan sopivan pieni.
”Proteesi asettuu paikalleen niin, että kuuluu sellainen lurpsahdus".

Kehitteillä on uusi versio, jossa usb-muistin lisäksi olisi myös kulunvalvontalaitteissa käytettävä RTID-siru. Sirun ansiosta Jalavan tietokone tunnistaisi omistajansa langattomasti ja kirjautuisi automaattisesti verkkoon. Nyt Jalavan tikussa kulkevat mukana hänen työssään tarvitsemansa ohjelmistot ja Jalavan työstämä asiakkuushallintajärjestelmä. Jalavan sormiproteesi on sopivasti vasemmassa kädessä. Jalava työskentelee Macin läppärillä, jossa usb-portti on aina vasemmalla puolella. Nettimaailmassa on ihmetelty, miten Jalava pystyy työskentelemään sormi kiinni usb-portissa. Se on helppoa, sillä työskentelyn ajaksi Jalava yksinkertaisesti irrottaa proteesin. Usb-tikkuja käyttäneet tietävät, että tikku tuntuu olevan aina kadoksissa tai ainakin se on väärän takin taskussa. Tämä oli yksi Jalavan idean juurista. Proteesi asettuu paikalleen niin, että kuuluu sellainen lurpsahdus kun se asettuu paikalleen, Jalava naurahtaa. Se ei irtoa vahingossa vaan se on tarkoituksella irrotettava.

Töistä Helsingistä kotiin Riihimäelle moottoripyörällä matkalla ollut Jalava joutui viime keväänä peurakolariin vanhalla Kolmostiellä Klaukkalan vaiheilla.

Aamupostin haastattelussa (15.5.2008) Jalava kertoi repun hihnan sotkeutuneen törmäyksessä ohjaustankoon niin, että hänen kätensä jäi kahvan ja asvaltin väliin. Pyörän liukuessa asvaltilla nimetön hankautui lähes olemattomiin. Loput oli pakko amputoida. Vakavammilta vammoilta Jalava näkee säästyneensä asianmukaisten suojavarusteiden ansiosta. Sekä kypärä että ajopuku tekivät tehtävänsä, ja kuljettaja säilyi ehjänä sormea lukuun ottamatta. Heti onnettomuuden jälkeen Jalava hankki uuden samanlaisen moottoripyörän, jolla hän taittaa työmatkansa edelleen. Talvisin Jalava kuitenkin matkustaa junalla.


Lähde AAMUPOSTI Lauantaina 14. maaliskuuta 2009