Polvituet

Elastista polvitukea käytetään vähentämään polven kuormitusta esim. eriasteisissa lievissä polven vaurioissa tai kiputiloissa, joita voivat aiheuttaa esim. nivelrikko. Kevyitä polven tukia voidaan käyttää joko ennaltaehkäisevästi tai pitkäaikaisesti lieviin polven ärsytystiloihin ja epävakauden tunteeseen.

Jäykkärunkoiset nivelöidyt polvituet tai -ortoosit on tarkoitettu sellaisiin vakavampiin polven vaurioihin, joissa tarvitaan tehokasta polvinivelen liikeradan rajoittamista, esim. nivelside- ja kierukkavammojen, nivelkuluman tai polven yliliikkuvuuden hoitoon. Niitä käytetään myös ennen leikkausta (preoperatiivisesti) tai leikkausten jälkeen (postoperatiivisesti). SoleusProteorin polvitukivalikoimaan kuuluu kattava valikoima eri valmistajien tuotteita. Oikean polvituen valinta vaatii apuvälineisiin erikoistuneen ammattilaisen arvioinnin tuennan tarpeesta.

Mikäli polven tuentaan liittyy paljon erityistarpeita, voimme valmistaa polvituen myös yksilöllisesti.

Elastiset polvituet

Elastiset polvituet

Elastiset polvituet ovat lievästi polvea stabiloivia, tukevia ja kuormitusta vähentäviä. Ne soveltuvat erityisesti lieviin polven vammoihin, polvinivelen alkavaan kulumaan, lievään lihasheikkouteen tai epävakauden tunteeseen. Tiettyjen polven oireyhtymien hoitoon, kuten Hyppääjän polvi tai Osgood Schlatter on saatavilla polvitukia, jotka ovat erityisesti kyseiseen kiputilaan tarkoitettuja.

Sivukiskolliset elastiset polvituet

Sivukiskolliset elastiset polvituet

Sivukiskolliset polvituet ovat hyvin polvea stabiloivia ja kuormitusta keventäviä. Joissakin sivukiskollisissa polvituissa on mahdollisuus fleksio- ja ekstensiorajoitukseen (koukistus ja ojennus). Polven ojennuksen rajoittamista voidaan tarpeen vaatiessa vahvistaa polvitaipeessa ristikkäin kulkevien nauhojen avulla.

Patellaluksaatio polvituet (polvilumpion tuet)

Patellaluksaatio polvituet (polvilumpion tuet)

Polvilumpion sijoiltaanmeno on varsin yleistä varsinkin nuorilla aikuisilla. Polvilumpion sijoiltaanmeno (luksoituminen) on yleensä hoidettavissa erityisellä polvilumpion tuella, jossa tukityyny polvilumpion sivulla estää polvilumpion liikettä sijoiltaanmenosuuntaan. Yleisimmin polvilumpio luksoituu lateraalisesti eli ulospäin. SoleusProteorin tuotevalikoimassa on useiden eri valmistajien polvilumpiotukia.

Chonromalacia polvituet

Chonromalacia on polvilumpion alapuolen muodostunut kulumasairaus. Polvilumpion alle muodostuu jäähilemäistä rustottumaa. Tuella pyritään polvilumpio-jännettä puristamalla saamaan polvilumpio eri asentoon ja näin helpottamaan kipua.

Polvituet nivelsidevammoihin

Funktionaaliset- eli toiminnalliset polvituet on suunniteltu päivittäiseen käyttöön, aktiiviliikuntaan sekä lyhyt- tai pitkäaikaiseen kuntoutukseen. Näitä tukia käytetään esimerkiksi polven nivelsidevammoissa (MCL / LCL eli polven sivunivelsiteet ja ACL / PCL eli etu- ja takaristiside) sekä nivelkierukkavammoissa. Funktionaalisia polvitukia on saatavana standardimitoituksella (xs-xxl) tai ne voidaan valmistaa yksilöllisten mittojen mukaan. Valmiina myytävien polvitukien istuvuus ja käyttömukavuus on hyvä säädettävien nivelten, remmien ja pehmusteiden ansiosta

Osteoartroosipolvituet

Kulumapolven tuet on suunniteltu nimensä mukaisesti eriasteisiin polvinivelen kulumiin eli gonartrooseihin. Niin sanotut OA-tuet soveltuvat myös toispuoleisiin polvivammoihin silloin, kun kuormitusta täytyy saada kevennettyä esimerkiksi sääriluun yläpään murtuman tai nivelkierukan operaation jälkeen. Päivittäiseen käyttöön tarkoitetut polvituet stabiloivat polviniveltä ja muuttavat nivelen asentoa, jolloin liikkuminen on kivuttomampaa. Kulumapolven tuki voi olla tekonivelleikkausta korvaava hoitomuoto silloin, kun leikkausta ei jostain syystä voida tehdä.

Varastostamme löytyy useita malleja kulumapolven hoitoon

 Post- operatiiviset polvituet

Post- operatiiviset polvituet

Post-operatiiviset tuet vuokrataan yleisimmin lääkärin lähetteen mukaisesti. Tyypillisesti niitä käytetään väliaikaisesti 2 - 8 viikkoa vammautumisen (mm. nivelen raju vääntyminen, nivelsiteiden repeämät) tai leikkauksen jälkeen. Polveen ja nilkkaan on tarjolla useampia malleja, jotka valitaan tarpeen mukaan.
Useimmat tuet ovat niin kutsuttuja ROM (range of motion) malleja, joissa voidaan säätää nivelkulmaa tai sallia vain rajoitettu liikelaajuus kuntoutumisen edellyttämällä tavalla.

Polven rakenne ja vauriot

Polvinivelessä, joka on kehon suurin ja monimutkaisin nivel, niveltyvät toisiinsa sääri- ja reisiluu. Lisäksi polvilumpio (os patella) kuuluu tärkeänä osana polven toimintaan. Polvilumpio, joka on kiinnittynyt paikalleen patellajänteen välityksellä sääriluun etureunaan, liukuu reisiluun etuosaa pitkin välittäen reiden lihasvoiman sääreen.