Tukisukat ja lääkinnälliset hoitosukat

 

HUOM! MITANOTOT AJANVARAUKSELLA!

Varaa aika kompressiotuotteen mitoitukseen sinua parhaiten palvelevalta SoleusProteorin apuvälineklinikalta: 

Terveyspuisto Tenholantie 10, vaihde 029 3400 660 

Espoo Bertel Jungin aukio 9 A,  vaihde 029 3400 640

Lahti Vesijärvenkatu 8, vaihde 029 3400 650.

  

Kompressio- eli tukisukat (lääkinnälliset hoitosukat) ovat raajojen ympärys- ja pituusmittojen mukaan hankittavia, lääkinnällisiä tuotteita, joiden hoitopaine kevenee asteittain äärialueilta vartaloa kohden edettäessä. Tukisukka antaa laskimoille napakan ulkoisen tuen. Sukkien puristus pienentää verisuonten läpimittaa, minkä ansiosta laskimoiden läpät sulkeutuvat helposti. 


Lääkinnällisiä hoitosukkia käytetään verenkiertohäiriöiden hoidossa veren takaisinvirtauksen tukemiseen, jonka ansiosta oireet turvotus, kipu tai paineen tunne jaloissa vähenevät. Kompressiohoidolla pyritään myös laskimoverenkierron vajaatoiminnasta johtuvien kudosmuutosten estämiseen tai korjaamiseen.

Lymfaattisen turvotuksen kompressiohoidon aiheita ovat sekä primääriset- että sekundääriset lymfödemat eli turvotukset. Kompressiohoidosta on hyötyä myös lipödemiassa eli symmetrisen rasvan jakautumishäiriössä. Lääkinnällisillä hoitosukilla lisätään kudoksen painetta, jolloin nesteen imeytyminen lymfateihin lisääntyy. Tämän seurauksena turvotus ja kipu vähenevät.

Seisomatyö (esimerkiksi sairaanhoitajat, lentoemännät, messuesittelijät) tai pitkään paikoillaan istuminen esimerkiksi automatkoilla tai lennoilla, turvottavat terveitäkin jalkoja. Tukisukat estävät turvotuksen syntymistä, helpottavat oloa ja vähentävät laskimotukosten riskiä. Saksassa tehdyn tutkimuksen mukaan myös urheilijat hyötyvät kompressiosukkien käytöstä.

LÄÄKINNÄLLISTEN HOITOSUKKIEN MALLIT JA MATERIAALIT

Lääkinnällisiä hoitosukkia ja sukkahousuja on neljää eri puristusluokkaa. Laskimoverenkierron vajaatoiminnan tukemiseen käytetään keveimmillään puristusluokan 1 sukkia. Laskimo- ja imutieperäiset turvotukset vaativat yleensä napakampaa tuentaa, johon puristusluokan 2 sukat sopivat. Vaikeat laskimoperäiset turvotukset ja säärihaavat hoidetaan, jos mahdollista, puristusluokan 3 ja vaikeat imutieperäiset turvotukset puristeluokan 4 hoitosukilla. Puristeluokan 4 käyttö on kuitenkin harvinaista. Lääkinnällisten hoitosukkien puristusvoima ja malli määräytyvät annetun suosituksen mukaisesti ja asiakkaan oireiden ja raajan mittojen perusteella.

Lääkinnällisiä hoitosukkia valmistetaan erilaisista materiaaleista ja niitä on saatavilla useita eri malleja, pituuksia ja värejä. Polvi- puolireisi- ja reisipituisia perusmalleja saa sekä umpinaisella että avonaisella kärjellä. Sukkien yläosaan voidaan lisätä silikonireunus varmistamaan sukan ylhäällä pysymisen. Valikoimaamme kuuluvat myös sukkahousut. Mikäli mittojen mukaan valitut standardisukat tai sukkahousut eivät mitoitukseltaan sovi asiakkaalle, ne voidaan valmistaa täysin yksilöllisten mittojen mukaan. 


Pyörökudotut sukat ovat esteettisiä ja saumattomia. Niitä saa sekä standardikokoisina että mittatilaustyönä valmistettuina. Niiden ihoystävällisen materiaalin ja kudontatekniikan ansiosta ihon ja sukkien väliin ei muodostu kosteutta. Sukat suojaavat ihoa ja niveliä, vähentävät iho-oireiden ja haavojen syntymistä ja keventävät myös jalkapohjiin kohdistuvaa kuormitusta ja painetta.

Laakakudotut sukat hankitaan pääsääntöisesti mittojen mukaan valmistettuina. Ne toimivat hyvin lymfaattisen turvotuksen hoidossa, koska soveltuvat suuriin ympärysmittojen muutoksiin.

Valikoimaamme kuuluvat myös reisi- ja polvimittaiset tukisukat, joiden päälle pukemista ja riisumista helpotetaan vetoketjulla. Vetoketjun pituus ja paikka on valittavissa yksilöllisesti.

Nämä sukat teetetään aina mittatilaustyönä.

Useita värivaihtoehtoja.

MITANOTTO JA SOVITUS

Tukisukkien sopivuuden ja hoidon onnistumisen edellytyksenä ovat oikein ja huolella otetut mitat. Mitat otetaan yleensä aamupäivän aikana, jolloin mahdollinen turvotus on vähäisimmillään. Hoitotuloksen kannalta on olennaista, että kompressiotuotteen mitoitus on jatkuvasti oikea. Siksi on tärkeää tarkistaa mitat aina uutta tuotetta hankittaessa tai jos sukat tuntuvat liian tiukalta tai löysältä. Sukkien puristusvoima ja elastisuus säilyvät päivittäisessä käytössä noin 4-6 kuukautta ja ne täytyy uusia aina kun ne ovat menettäneet puristusvoimansa. Yksilöllisesti mitoitetut sukat luovutetaan asiakkaalle pääsääntöisesti mitanoton ja sovituksen jälkeen, mittatilauksena valmistettuina niiden toimitusaika on 1 - 3 viikkoa.

Kompressiohoidon onnistumisen takaamiseksi opastamme asiakasta sekä sukkien pukemisessa, käytössä että hoidossa. Opastuksen lisäksi tarjoamme asiakkaillemme myös hoitosukkien pukemiseen ja riisumiseen mahdollisesti tarvittavia apuvälineitä.

KOMPRESSIOTUOTTEIDEN KÄYTTÖOHJEITA

Kompressiotuotteiden käyttö aloitetaan tarvittaessa vähitellen, jotta keholle jää aikaa tottua puristukseen ja sen vaikutuksiin. Kompressiotuotteet puetaan päälle mahdollisimman pian heräämisen jälkeen, jolloin turvotus on vähäisimmillään. Tahmeapintaiset kumihanskat ja erilaiset pukemisen ja riisumisen apuvälineet helpottavat sukkien päälle laittamista ja pois ottamista merkittävästi.

Tuotteiden päivittäinen pesu on tärkeää, sillä se palauttaa hoitotehon ja pidentää käyttöikää. Kompressiotuotteet pestään joko käsin tai koneessa hienopesuohjelmalla 40 °C. Pesussa ei saa käyttää huuhtelu-, tahranpoisto-, eikä valkaisuaineita. Tuotteet kuivataan huoneenlämmössä liiallista venyttämistä välttäen. Tarjoamme aina henkilökohtaisen opastuksen hoitosukkien pukemiseen, riisumiseen ja tarvittaviin apuvälineisiin.